lördag 21 maj 2011

Tutorial Egengjorda blommor del 3!

Nu kommer den sista delen i att göra egna blommor. Även här använde jag mig av Xcut Scallop stansen på 2". Denna blomma kan göras av olika typer av papper. Antalet lager bestäms framförallt av papperet tjocklek. Vill man göra den väldigt skir använder man sig av kaffefilter. Men då behövs den dubbla mängden utstansade rundlar. Till denna har jag valt ett papper från My Mind´s Eye "Little Man". Det papperet är av medium tjocklek och tål ganska mkt. Ju tunnare papper desto försiktigare får man jobba. Papperet kommer att blötas med vatten och det gör det skört.

Till detta behövs; stansen, 1/2 cardstock/mönstrat papper, en liten brad (tagnågra som ligger och skräpar, kommer ej att synas och ev en pärla samt en sax eller nål och vatten.
 Börja med att stansa ut 8 st rundlar i valfritt papper. Är det mkt tunt kan fler behövas, men minst 8 även om det är ett kraftigt papper.
Om du vill inka/chalka kanterna, gör det nu.
 Därefter sprayar du dina rundlar med vanligt vatten. Ganska rikligt, du ser att papperet bångnar.
 Sedan tar du rundel för rundel och skrynklar ihop till små "spottbollar", sådana som grabbarna roade sig med att kasta i nacken på en. Tag gärna alla i dina handlflata och mosa ihop lite. Än tål papperet mkt.
 Här kommer det känsliga momentet. Nu ska du vika upp dina små bollar. Blött papper = skört papper, så var försiktig! Om någon blir skadad i kanten gör det inget, den lägger du längst ner i högen sedan.
 Sedan lägger du dem lite omlott ovanpå varandra. Om du har ett mönstrat dubbelsidigt papper kan du välja att lägga varannan sida upp osv. Därefter trycker du hål i mitten och sätter en så liten och obetydelsefull brad som möjligt. Jag har typ hur många som helst av dessa små knappbrads som jag aldrig använder.
 Sedan kan du behöva spraya lite till med vatten. Nästa moment tar du varje "kronblad"/rundel och viker/skrynklar in den mot mitten.
 Gör så med alla. Om du nu har valt att göra i kaffefilter avvaktar du något med nästa moment, avvakta såpass att papperat nästan torkat. Detta då din kaffefilterblomma delvis kommer att "öppna" sig själv lite och blir annars för platt. Annars tar du den när den är blöt och viker ut och formar blomma som du vill ha den. Du kan behålla en mitt i blomma som outslagen och behöver då inget i mitten eller kan du öppna upp lite mer och göra som nedan, placeras en pärla i mitten. Du väljer själv!
Nedan här följer ett exempel på samma blomma fast i 3 olika typer av papper.
Den lilla uppe till vänster är av vanlig vit cardstock som inkats blå i kanterna. Den stora är av kaffefilter och har en pärla i mitten. Här har jag använt både 2" stansen samt storleken större 3". Den lilla nere till vä är av Core´dinations cardstock som först sandpapprats lite, vilket ger papperet en tygliknande känsla. Alla har mistats med Glimmer mist "Pearl" som ger en lyxig lyster åt blommorna (framkommer ej på bild, tyvärr). Variationerna är oändliga vad gäller denna typ av blomma. Du bestämmer och ger blomman din prägel. Jag är stormförtjust i dem men har ännu inte fått ihop ett färdigt projekt med dem att visa upp. Det får bli en annan gång!
//Katarzyna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar