måndag 30 maj 2011

Kort med egengjord blomma

Inför mors dag satte jag fart på åherrejäklarsnumåstejaggörakort-verkstan. Jag är ingen kortmakare, oftast kommer jag på att jag behöver ett kort allt för sent för att hinna tänka igenom något och jag blir sällan nöjd. Inte så den här gången, mycket för att jag precis lärt mig att göra den här blomman:
Den fick spela huvudrollen på korten och idag tänkte jag visa hur man gör den. Det första steget är att klippa eller stansa ut cirklar. Jag har klippt ut två stora och två små i papper från My minds eye – Alphabet soup (little man och star bright). Nästa steg är att förvandla cirklarna till blommor:


1. Vik på mitten.
2. Vik på hälften för att få mittpunkten.
3. Vik upp och vik i stället en tredjedel.
4. Vik in den sista tredjedelen. Justera om det är stor skillnad på tårtbitarna så går nästa steg lättare.
5. Nu ska blomman klippas till. Alla sex kronblad klipps samtidigt. Runda av hörnen och klipp in en bit av kanten, ungefär som jag skissat.
Blommorna behöver inte bli perfekta, men lite kan man få putsa när man vecklat ut dem. Den ena lilla blomman klippte jag med spetsiga blad och de tre andra klippte jag med runda blad, som skissat i punkt 5 ovan.
Nu är det dags att fukta blommorna för att göra dem lite mer medgörliga i nästa steg. Jag spolade dem lite snabbt under vatten och sprayade lite med glimmermist (Sand&Surf samt Pearl som inte färgar utan bara glittrar). Det funkar bra att bara spraya med vatten eller mist. När blommorna torkat så de bara är lite fuktiga är det dags att böja kronbladen.
Man behöver något att hålla i pappret med. Jag har använt en pincett, men jag testade även att räta ut ett plastklätt gem, vika det på mitten och använt det som ”pincett” och det fungerar (även om jag föredrog pincetten).
Sätt pincetten/gemet mitt på kronbladet. Håll ett finger bakom och ett framför pincetten för att forma pappret när du vrider runt det.
På grund av det tekniska problemet med att göra detta OCH fotografera samtidigt tog jag hjälp av en ”handmodell”. Man kan med fördel hålla tummen och pekfingret lite närmare pincetten för att hjälpa till att forma pappret när man snurrar pincetten. Är pappret för torrt blir det veck snarare än mjuka böjningar. I så fall är det bara att fukta pappret igen. Ungefär så här kan det se ut när blommorna ligger på tork.
När de är riktigt torra är det dags att montera blomman. Limma med ett bra flytande lim i mitten av den nedersta blomman och placera nästa blomma så att blombladen täcker gliporna mellan den undre. Gör på samma sätt med de övriga lagren. I mitten av det sista lagret kan man dekorera med en brad, pärla, knapp eller vad man har till hands. Jag tog en liten akryldroppe från mina gömmor. Under den satte jag en liten snöflinga (privat stans).


Här är blomman monterad och jag har skurit till min kortbas (4x12 tum vit cardstock som sprayats med glimmer mist i Sand-färgen och vikts på mitten). Jag ville dekorera korten med ett självhäftande filtband jag har i gömmorna. Men den turkosa färgen var lite för skarp (nedre bandet) för att passa till blomman, så jag färgade in den lite med fluid chalk (det övre bandet).
Jag ville att dottern skulle få vara delaktig i korten så jag skar ut ritpapper åt henne (längst till höger), rundade hörnen i nederkant och chalkade kanterna så de var redo för henne att rita valfritt motiv på. Teckningarna ramades in av mönsterpapper ur Aphabet soup-kollektionen.
Och så här blev korten. De små bokstäverna är privata, men du hittar liknande i butiken.


Textrutestämpeln kommer från Basic Greys clearstampset. Blomman är en egen gammal goding.


Ha det bra!

Aina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar