tisdag 17 maj 2011

Sedan länge utlovad tutorial!!

Hej!
Nu kommer den tutorial som jag utlovat sedan länge. Livet vill inte alltid som jag vill. Envisa barn som inte vill sövas lätt om kvällarna, foglossning som värker, ett hem som kräver sitt. Men nu är den klar! Min första tutorial i en serie om 3 (!) i tillverkning av egengjorda blommor. Nr 1 är en medaljongblomma med en egengjord brad i centrum. Så håll till godo, alla produkter som använts finns givetvis i butiken. Ska försöka länka in dem så snyggt som möjligt. Tutorialen är lång men det pga mängden bilder. Hoppas ni står ut med detta.

För att göra medaljongblomman på det sätt jag gör den behövs en scalloped stans i strl 2" och en 3".
Välj 2 mönstrade papper, eller ett med en fram och baksida du gillar. Jag har valt att använda två olika ur Basic Greys nya serie "Hello Luscious". Sedan stansar du ut 2 st rundlar med 3" stansen och 2 st med 2" stansen. Du stansar även ut en mall i vardera storlek, något du kan göra i vanligt kopieringspapper. Se bild nedan.

 Sedan tar du mallarna och viker dem på hälften 2 ggr, så att de blir en fjärdedel så stora, se bild nedan.
Tag sedan dina utstansade rundlar och vänd dem upp och ner. Lägg mallen kant i kant och dra ett sträck mot mitten, se bild nedan. Jag har gjort det med en svart tusch men gör det helst med en blyerts som du kan sudda sedan, detta för att minska "blödning" i samband med att du limmar ihop din blomma. 
Sedan vänder du på dem och inkar/chalkar kanterna om du eventuellt vill markera dem tydligare.
Vänd dem återigen och klipp upp längs med din ritade linje. När du gjort detta kan du sudda sträcket. Se bilderna.
När du gjort ditt klipp i alla 4 rundlarna börjar själva vikningen. Du börjar med att vika "hjärtan", se bilderna och gör det hela vägen runt på alla fyra.

 Sedan viker du "glassstrutar". Detta moment är lite pilligt så börja med de stora först så att du får in snitsen till de små. Ju fler man gör desto fortare går det. Om det skulle fnasas upp lite i mitten är det inte hela världen. Mitten på blomman kommer inte att synas. Gör detta med alla fyra. 
  
När du gjort dessa momenten bör delarna se ut som ovan! Nästa moment blir att limma ihop dem. Företrädesvis använder du ett snabbtorkande lim, Heidi Swapp Scrappy Glue är perfekt för detta!
Limma tunt på baksidan av en av delarna, lägg sedan över den på den andra delen så att de bildar cirklar. Gör så med både de små och stora.
Låt de nu ligga och torka en stund. Perfekt tid för att göra egna brads med Papermanias Bradmaking kit! Med detta underbara startkit kan du göra dina egna matchande brads till de papper du valt att använda, eller något helt annat motiv. I startkitet ingår 3 runda stansar (förvirras inte av Papermanias logga "hjärtat" på dem, de är runda), metallbrads i 3 strl, dubbelhäftande klisterlappar i matchande strl samt akrylkåpor som ger braden en lite lyxig känsla samt förstorar motivet du valt något. 
Du börjar med att välja ut det motiv du vill stansa ut. Jag har valt en del av det papperet som utgör den stora blomman. Tag sedan det utstansade pappersrundeln och ta bort skyddslappen på en passande klisterlapp och sätt den där.
Tag sedan av din lilla nu förklistrade lapp och fäst den på metallbradsen du valt ut ur kitet. Jag har till dessa blommot valt den största runda. 
Därefter fäster du akrylkåpan i passande storlek ovanpå och din brad är klar!

Sedan har jag stansat ut en extra 2" rundel. Denna kan stansas ut i vilket cardstock som helst, detta är bara för att du ska ha en fästyta för din blomma till dina projekt. Nedan ser du den färdiga blomman samt den blomma som jag kommer att beskriva på fredag hur man gör. Samma stans används, lite annan teknik, enklare.
Och givetvis så kommer ytterligare några bilder, mest för att visa hur jag använt mig av den stora medaljongblomman på en LO!
I denna LO har jag använt mig av 3 mönstrade papper ur serien "Hello Luscious", givetvis var två av dem de jag använde till blomman, nämligen "Sparkling" och "Yumberry" samt ett nytt "Radish". Som fotomatta har jag använt ett Core´dinations "Black Magic" (finns i webbshopen inom kort) som jag sandpapprat fram den gröna kärnan i. Syns lite bättre i bilden nedan. Häftig effekt som gör så mkt för finishen på LO´n.
Så jag tackar för mig tills på fredag då nästa tutorial i blommakeri kommer för att följas av den sista på lördag! Glöm inte den pågående tävlingen!!!

//Katarzyna

2 kommentarer: